Architect Lange's vision

Lange's leitmotif was natural light and he maximised sunlight radiating into the open interiors; the house has plenty of large windows including two main skylights, one which is part of the roof and illuminates the centre of the building, while the other is in the ground terrace and gives natural light to the large kitchen below and a view from the kitchen to the sky. The place is grand without being pretentious. The entrance is small and narrow with an elaborately decorated cream coloured plaster ceiling, which leads up the stairs to a fantastic view of the Baltic Sea through a set of three large convex double glass windows. You do not notice the actual beach (sand) just the water and the green of the lawn, as if you were on a magical boat. The summer-room next door has large glass and metal sliding window/doors which open up completely (like an accordion, to both side walls) to the garden towards the sea.

The interiors are geometrical and the space opens up, cathedral like, to rectangular shapes and it attracts the incoming light to maximise the interplay between light and geometry in full harmony. Here Lange combines the modernistic with classical and Art Deco elements. On the opposite wall of the convex set of windows, on the street side is a very large window ( 3,70 m by 3 m) which looks out onto the brought expanse of the front garden. This is controlled electrically / mechanically by pressing on a red button to one side of it, at which point the window disappears into the ground and the interior opens up to the exterior like it was part of and a harmonious continuation of it. The large window is actually inside the frame of the building... so outside is inside and inside is outside. This way the person is led through the different styles until everything opens again, back to nature, to the earth and the water.